Kom voor ons werken

De samenwerking met Caracter? We hadden aan twee woorden genoeg!


Opdrachtgever: Johma
Opdracht: Naast de landelijke categorie visie moest er een retail aanpak op de 4 retail P’s worden opgeleverd. Deze landelijke visie incl. concreet plan van aanpak is in samenwerking met elke retailer tailor made gemaakt.
Interview: Linda van Beekhuizen, category Manager bij Johma // Ingrid Verheijen, senior category manager bij Jumbo.
Caracter Resultants: Christel van Zalk en Corina van Mourik


Johma heeft als missie om de allerlekkerste salades van Nederland te maken.


Klantrelaties versterken

Na 2010 heeft Johma een grote verandering doorgemaakt naar positieve groei. Het bedrijf heeft in al die jaren ontzettend veel kennis opgebouwd van de markt. Bovendien ontwikkelt Johma zich snel op het gebied van innovatie en vernieuwing. Echter heerst er het gevoel dat er veelal ‘geschoten wordt vanuit de heup’. Linda van Beekhuizen, category Manager bij Johma: “We denken daarom dat er nog veel meer uit onze klantrelaties te halen is. Daarbij willen we maximaal inspelen op consument en shopper.

Waar had Johma behoefte aan?

“We hadden behoefte aan een nationale visie gebaseerd op consument & shopperonderzoek als het startpunt voor een professionelere samenwerking met retailers. Daarnaast hadden we behoefte aan nog sterkere commerciële resultaten. Het doel was daardoor om -vanuit tailor made inzichten- meerwaarde te creëren richting onze klanten en door samenwerkingsprojecten in de juiste ‘flow’ te komen om gezamenlijk meerjarenplannen gedisciplineerd uit te voeren. We hebben Caracter Company gevraagd om ons daarbij te helpen.”

Hoogtepunten

“Een van de hoogtepunten uit het traject vond ik de presentatie die we voor klanten hebben gehouden. We hebben elke klant op een externe locatie uitgenodigd. Daar hebben we onze visie gedeeld vanuit de totale categorie. Hier hebben we een werksessie aan gekoppeld met de klant om te bepalen hoe we de groeidrijvers ook echt kunnen voeden met elkaar. Dat is nu voor elke klant een plan op maat aan het worden.”

Caracter Company heeft het proces begeleid richting:

  • Een nationale categorie visie presentatie
  • Een retailer specifieke categorie visie presentatie
  • Een retailer specifieke uitwerking alle retail P’s
  • Een concreet gemaakte innovatie funnel per retailer

Samenwerking

“Ik ben erg te spreken over de samenwerking met Caracter Company. Corina heeft ons op sleeptouw genomen en door het proces heen getrokken. Samen kwamen we steeds dichter bij het einddoel. Dat is echt de kracht van Corina. Zij kan het proces goed begeleiden en neemt iedereen daarin mee. Ze leeft zich heel goed en supersnel in in je bedrijf en de categorie. Ik vond het bijzonder om in korte tijd zo intensief samen te werken. Op een gegeven moment hadden Corina en ik aan twee woorden genoeg.” Aldus Linda van Beekhuizen.

Een van de betrokken retailers in dit traject is Jumbo. Ingrid van der Heijden, senior category manager bij Jumbo reageert enthousiast: “Johma onderscheidt zich ten opzichte van andere leveranciers door over de totale categorie heen te denken. Dus door niet alleen op hun eigen producten te adviseren, maar categorie breed. Dit houdt in dat als de categorie salades moet groeien, dan profiteert het merk Johma mee van de groei van de categorie.”

Wat heb je het meest gewaardeerd in de categorie aanpak van Johma en Caracter Company?

“Ik vond het proces erg prettig. Het proces dat er opvolging komt van de besproken punten, gekoppeld aan een vooraf afgesproken tijdspad. Ik weet dat Caracter daar altijd heel scherp op is. Ik vind het heel prettig dat het traject een kop en een staart heeft: dat er een visie uitkomt waar je de komende drie jaar mee vooruit kunt.”

Wat ga je met het categorieplan doen in de praktijk?

“Het mooie is dat er een actielijst uit het categorieplan is voortgekomen. We hebben een doel weggezet, en een plan voor hoe we dat doel gaan bereiken d.m.v. verschillende actiepunten waaraan een bepaald tijdspad is gekoppeld. Het is helemaal tot in detail uitgedacht. Het blijft dus niet bij plannen, maar er vindt ook daadwerkelijk implementatie plaats naar de winkelvloer. Ik heb al heel vaak met Caracter Company samengewerkt via een leverancier. Ik vind het altijd heel prettig werken.”

Deel dit bericht in jouw netwerk
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter