Kom voor ons werken

PLMA, #wasda?

Afgelopen week was het weer zover, de PLMA in Amsterdam! Enthousiast schiet ik foto’s en stuur direct wat foto’s in het rond. Ik krijg de verrassende reactie: “PLMA, wasda?”

Dus even voor de A-brand lovers onder ons: de Private Label Manufacturers Association (PLMA) is een organisatie die er op gericht is om private labels te promoten. Er zijn meer dan 4.400 bedrijven bij aangesloten van over de hele wereld. De PLMA organiseerde ook dit jaar de internationale vakbeurs ‘World of Private Label’ in de Rai van Amsterdam. Hier komen retailers samen met fabrikanten om hen te helpen nieuwe producten te vinden, nieuwe contacten te leggen en nieuwe ideeën te ontdekken.

De beurs helpt direct drie belangrijke misvattingen over Private label weg te nemen:

  1. Private labels floreren niet alleen in slechte economische tijden maar blijven booming business, juist nu het weer beter gaat met de meeste economieën. 91% van de consumenten blijft ook in goede tijden private labels kopen. Het marktaandeel van het private label staat op zijn hoogst ooit. Met een private label volume aandeel van gem. 30% in Nederland is deze beurs dus geen overbodige luxe.
  2. Private labels zijn niet alleen het terrein van FMCG maar van elke mogelijke branche. De kans dat je op deze beurs verdwaald raakt tussen de 000 stands is gegarandeerd. De sterke verscheidenheid van deelnemers geeft een goed beeld van de private label wereld: van multinationale ondernemingen tot kleine familiebedrijven, tot eenpitters. Zin om meer geld te verdienen aan export hebben ze allemaal.
  3. Ook is goed te zien dat huismerken geen low budget gelegenheid zijn, maar steeds meer opschuiven naar een gelaagde prijspositionering: van low budget concepten tot premiumlijnen met bijv. biologische varianten, maar ook complete maaltijdoplossingen.

Mijn persoonlijke top 5 food trends binnen PL, gezien op de PLMA:

1 FREE FROM

De term ‘free from’ wordt alleen gebruikt voor producten zonder onnatuurlijke conserveringsmiddelen en allergenen. Ik trek het, voor het gemak, even wat breder. Free From… lactose, granen, suiker, animal testing, palm oil, gluten, GMO. Kortom, voor elk persoonlijk dieet en  behoefte is er een oplossing. Retailers introduceren complete productlijnen zoals het voorbeeld van Hema (cruelty free cosmetics), Penny (palm oil free), AH (gluten vrij).

 

  1. FOOD SWAP

Het idee is dat je een ingrediënt inwisselt voor een gezonder alternatief. Denk aan de spaghetti van courgette, rijst van doperwten of het groentebroodjes of calzone van bijvoorbeeld biet.  

 

  1. REGIONAL SOURCING

Lekker vertrouwd, lekker lokaal. Van speciale kazen uit Drenthe, tot complete lokale baby food en pasta ranges (Aldi)

 

Christel van Zalk,

Category manager bij Caracter Company

Deel dit bericht in jouw netwerk
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter