Kom voor ons werken

Knowledge partner worden door shopperonderzoek

– door Clenda Lonink, Caracter Company Resultant

 

Recent heb ik weer een super leuke opdracht afgerond namens Caracter Company, dit keer bij Harvest House/TNI in Maasdijk. Ik werkte hier van januari t/m juli voor 2 dagen in de week in de rol van senior trade marketeer.

Omdat ik nog niet veel ervaring had met Vers, was dat voor mij extra bijzonder. Zo zat ik ineens tussen de tomaten, paprika’s en komkommers in het Westland. Vers heeft een nog grotere ‘battle; om toegevoegde waarde te bieden aan haar klanten, omdat ze minder terug kunnen vallen op het prijs element. Iets waarmee we bij Harvest House/TNI nu een stap in de goede richting hebben gezet!

Even wat achtergrond: Harvest House/TNI is een telersorganisatie van vruchtgroenten: tomaten, paprika’s en komkommers. Dit betekent dat ze het verlengstuk zijn van de telers op het gebied van product, concept, verpakking, financiën en logistiek. Harvest House levert aan Europese retailers, met een focus op Nederland, Duitsland, Engeland en Scandinavië.

Mijn opdracht bestond uit een ondersteuning en coaching van de trade marketing afdeling om nog meer inzichten te krijgen over vruchtgroenten en deze te gebruiken om de lange termijn doelstelling te halen. Harvest House wil namelijk de nr1 knowledge partner worden op het gebied van vruchtgroenten voor hun klanten.

Belangrijk onderdeel om deze doelstelling te behalen was het uitvoeren van een shopperonderzoek. We wilden inzicht krijgen in het aankoopproces van vruchtgroenten en deze gegevens gebruiken om retailpartners te ontzorgen en adviseren met betrekking tot alle retail p’s. Uiteindelijk doel is uiteraard om de omzet van deze categorieën te stimuleren.

Het onderzoek heb ik, samen met bureau The Choice, opgezet en uitgerold. Het bestond uit zowel een kwalitatief onderdeel (shopalongs) als een kwantitatief onderdeel (online vragenlijst). We hielden rekening met een aantal focusklanten. Het begon met een 5-tal shopalongs per retailer. De uitkomst hiervan hebben we gebruikt om een vragenlijst op te stellen voor het kwantitatieve onderdeel. Deze online vragenlijst is door ruim 1.500 shoppers van vruchtgroenten ingevuld. Het bevat zeer vruchtbare antwoorden op vragen als: waar beslissen shoppers over de keuze voor een vruchtgroente, waar letten ze op bij het maken van de keuze, of waar gebruiken ze het voor en hoe vaak?

Bij de afronding is voor Harvest House een stevige basis achtergelaten voor de presentatie van het shopperonderzoek aan haar klanten. Een eerste stap om de lange termijn doelstelling te halen. Ik heb er alle vertrouwen in. Al met al een boeiende en erg afwisselende opdracht. We laten weer een tevreden klant achter!